2021-09-29 14:46:15• hírek • Bede Emőke

Idén már hatvanszor kellett használniuk a szolgálati fegyvert

Coman Florin rendőrfőfelügyelő, a Máramarosszigeti Határrendészet vezetője szerdán sajtótájékoztató keretében számolt be arról, hogy a 2021-es esztendő első kilenc hónapjában milyen eredményeket sikerült elérni a cigarettacsempészettel folytatott harcban.

Mint emlékeztetett, az általa vezetett területi egység összesen 464,306 kilométer hosszan gondoskodik a határvédelemről, ebből 97,83 kilométer a román-magyar, 366,476 pedig a román-ukrán határszakasz része.


Az idei év első kilenc hónapjában a Máramarosszigeti Határrendészet 254 bűnügyi dossziét regisztrált, nyomozást pedig 150 fő ellen indítottak, akik közül 13-at 24 órára őrizetbe vettek 9-et pedig le is tartóztattak. Ez idő alatt összesen 56 darab, csempészéshez használt személyautót foglaltak le, túlnyomó többségükön rendszám nem volt, de akadtak szép számban olyanok is, amelyekre hamis rendszámot szereltek.


Kilenc hónap alatt 24 házkutatást tartottak, ebből 23-at Máramaros megye területén.


Az előző évhez képest jóval több Ukrajnából érkező csempészcigarettát sikerült elkobozni: míg 2019-ben kb. 1 millió csomag dohányárura csaptak le, addig az idei évben ez a számláló már 1,4 milliónál jár. Ebből 200 ezret Szatmár megyében, 500 ezret Máramarosban és 700 ezret Suceava megyében gyűjtöttek be. E tetemes mennyiség összértéke 15.840.000 lej, azaz kb. 3 millió euró – tette hozzá Coman Florin rendőrfőkapitány.


Ami a bűnelkövetési módot illeti, a román állampolgárok előszeretettel működnek együtt az ukránokkal, így biztosítva a cigaretta útját a határon át, és nem ritkán a csempészek teljes családja érintetté válik a bizniszben, ugyanis mindenkire pontosan meghatározott feladatokat szabnak ki. Coman szerint a csempészek jó előre kifigyelik, mikor és merre járőröznek a határrendészek, és ennek függvényében megpróbálják az összes rést kihasználni a hatóság védelmi rendszerében.


Az északi határ mentén szinte naponta fedeznek fel olyan személyeket, akik cigarettával felpakolva próbálnak átszökni a határon, s épp ezért az egyenruhásoknak bizony olykor a szolgálati fegyverüket is használniuk kell. 2021 első kilenc hónapjában összesen 60-szor volt arra példa, hogy a szóbeli felszólítást figyelmen kívül hagyó csempészek feltartóztatása érdekében a határrendészeknek figyelmeztető lövést adtak le vagy egyenesen a menekülő autó kerekét célozták meg.
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: